Kürtçe tiyatro oyununa ‘kamu düzeni’ yasağı

Kürtçe tiyatro oyununa ‘kamu düzeni’ yasağı
14.10.2020 - 09:51
10624

 BB Şehir Tiyatroları'nın ekim programına koyduğu Dario Fo’nun “Yüzsüz” oyununun Kürtçe uyarlanması olan "Bêrû", Gaziosmanpaşa’da sahnelenceği akşam, Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürü’nün talebi ve ilçe kaymakamının oluruyla “kamu düzenini bozabileceği” gerekçesiyle yasaklandı.

 Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM) tiyatro grubu Teatra Jiyana Nû’un (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Kürtçe oyunu, bu akşam ilçe emniyet müdürlüğünün kaymakamlığa gönderdiği yazıyla, sahnelenmesine saatler kala yasaklandı.

Oyun için bilet alan izleyicilere iptalden dolayı biletlerinin askıya alındığı sms ile bildirildi:

Gaziosmanpaşa Emniyet Müdürü Gürkan Kayanın imzasını taşıyan dilekçede şu cümleler yer aldı:

“Yapılmak istenen tiyatro etkinliğinin genel kamu düzenini bozabileceği değerlendirildiğinden, ilçemiz sınırları içerisinde huzur ve güvenliğin, kişi dokunulmazlığının tasarrufa müteallik emniyetin, kamu esenliğinin sağlanması amacıyla 5442 Sayılı İl İdaresi Kanununun 32/ç maddesi ve 2911 Sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu 17. Maddesi hükümleri doğrultusunda adı geçen Teatra Jiyana Nû isimli özel tiyatro tarafından BERU: KLAKSON BORİZAN BİRT isimli tiyatro oyununun Gaziosmanpaşa ilçemiz sınırları içerisinde tüm açık(kapalı alanlarda yapılmasının süresiz olarak yasaklanması hususunu tensiplerinize arz ederim”

Gazete Duvar’ın ilk paylaştığı bilgiye göre Kaymakamlık kararından sonra polisin sahne hazırlıkları yapılan salona geldi ve görevlileri bilgilendirdi. Sahnenin bulunduğu yerden ayrıca bir fotoğraf da paylaşıldı:

Twitter’dan karara tepkiler

Karar sosyal medyada trend topic listesinde tepeye kadar çıktı, farklı kesimlerden birçok insan, kaymakamlığın bu kararını kınadı, eleştirdi, tepki gösterdi

HDP, ilçe emniyet müdürlüğünün kaymakamlığa yazdığı yasaklama yazısını sosyal medya hesabından paylaşarak karara tepki gösterdi:

 “5 milyon Kürt’ün yaşadığı İstanbul’da, Kürtçe tiyatro oyununun sahnelenmesi yasaklanıyor. İşte meydan okuduğumuz bu tekçi, faşist zihniyettir. 12 Eylül’de en vahşi uygulamaların bitiremediği bu dili, siz bir adım bile geri götüremezsiniz. Zimanê me rûmeta me ye! (Dilimiz onurumuzdur)”

Meral Danış Beştaş: Kamu düzenini milyonlarca yurttaşın dilini yasaklamak bozar

TBMM’de kararı yorumlayan HDP Milletvekili Beştaş, “Kürt’ün diliyle tiyatro yapılması kamu düzenini bozacakmış. Hayır, kamu düzenini milyonlarca yurttaşın dilini yasaklamak bozar. Bu, düşman hukukunu bile aşan bir meseledir” dedi.

 
 
 
 
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums