Sevilay Yükselir: HDP ve baraj meselesi...

Kamuoyu araştırmalarına göre önümüzdeki seçimin sonucu sürprizlere açık. Birçok kamuoyu şirketi AK Partinin bir kez daha

Sevilay Yükselir: HDP ve baraj meselesi...
30.05.2015 - 09:33
2928

 Kamuoyu araştırmalarına göre önümüzdeki seçimin sonucu sürprizlere açık. Birçok kamuoyu şirketi AK Parti'nin bir kez daha tek başına iktidar olmasını HDP'nin barajı aşıp aşamamasına bağlıyor ancak bazı kuruluşlar buna itiraz ediyor. Mesela bunlardan biri Denge Araştırma'nın sahibi Hasan Basri Yıldız. Hasan'la tanışıklığımız eskiye dayanır. Güvenilir bulduğum araştırmacılar arasındadır. Son araştırması geçtiğimiz günlerde kamuoyuna yansıdı. Bu araştırmaya göre de HDP barajı geçiyor. Ama bıçak sırtı. Yaklaşık 10.5 puan ile. Aslında diğer anketlerle bu konuda hemfikir Denge. Farklı tek nokta HDP'nin barajı geçmesine rağmen AK Parti'nin tek başına iktidar pozisyonunu da koruması. Hasan Basri Yıldız'ı arayıp yorumunu bizzat aldım. Diyor ki; "Bulduğumuz sonuç 44. 6. Bu rakama göre AK Parti 280 ile yine tek başına iktidar durumunu muhafaza ediyor ama sıkıntılı. Çünkü sadece 4 vekil fazladan alarak bu olanağı yakalayabiliyor." Ve şunu ekliyor: 

"Sorun şu bize göre. AK Parti seçmeninde rehavet var. Seçime ilgisizlik. Önceki seçimlerde olduğu gibi dolu dolu gündemin içinde olmama hali... Eğer bu rehavet böyle sürerse yüzde 44.6 bile imkânsız diyebiliriz." Sordum Hasan Basri'ye... Peki neden bu rehavet?
Cevabı: "Partisinin yeniden, bir kez daha tek başına iktidar olacağına güveniyor. Diyor ki: 'Ben sandığa gitmesem de bizim parti nasıl olsa ipi göğüsleyecek."
Peki seçmen neden böyle düşünüyor? Hasan Basri "özgüven" diyor ama ben bunun dışında bir şey daha olduğunu düşünüyorum.
O da AK Partili yöneticiler tarafından 3 ay öncesinden açıklanan şişirilmiş rakamlar. "Partimizin oy oranı yüzde 50'lerde...En az 360 vekille yeniden tek başına iktidara geliyoruz" mealindeki açıklamalar. Bana göre AK Parti 'kaş yapayım' derken, 'gözü çıkardı.' Bir noktada ise alenen ayağına kurşun sıktı. O da HDP'nin barajı geçme konusudur. HDP seçim sürecine başlarken barajın kesinlikle altındaydı. Şöyle söyleyeyim oran 8.5'lerde falandı. HDP'ye barajı atlatan AK Partililerin; "HDP kesinlikle barajı geçmemeli" söylemi oldu. Bu yanlış argüman AK Parti'ye muhalif, düşman kitleleri HDP çatısı altında bir araya getirdi. Bir ittifak olduğu kesin ama şu da gerçek ki; bu ittifakı sağlayan iktidarın kendisidir. 
Not: HDP'nin barajı geçmesini gönülden istediğimi dile getirdiğim yazım epeyce rahatsızlık verdi. Bazıları bu ifadeyi yapılan son kamuoyu araştırmalarından hareketle, birilerine şirin gözükmek için yazdığımı iddia ediyor. Amiyane bir ifade olacak ama iki çift lafım var bu arkadaşlara:
Halt etmişsiniz siz! Çünkü gönlümden geçenin bu olduğunu aylar evvel ta mart başında yazmıştım. Hem de birkaç kez. Girin arşive okuyun ve bana haksızlık yapmaktan artık vazgeçin!

SABAH

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums