Turan Yalçınkaya: Belediyeler halka değil ranta dayalı

HDP Kocaeli Milletvekili aday adayı Turan Yalçınkaya, Kocaeli il ve ilçe belediyelerinin halk adına değil ranta dayalı çalıştığını öne sürdü.

Turan Yalçınkaya: Belediyeler halka değil ranta dayalı
27.03.2015 - 18:20
3473

 Bu çalışmaların halka hiçbir faydası olmayacağını ifade eden Yalçınkaya, HDP Projesi’nin sadece Türkiye’ye değil Ortadoğu’nun sorunlarına da çare olacağını belirtti

Çağdaş Kocaeli gazetesinden Ayşe Aydın, HDP Kocaeli Milletvekili aday adayı Turan Yalçınkaya ile siyasi geçmişini, aday adaylığı sürecini, HDP Projesi’ni, geçtiğimiz hafta yapılan Nevruz Kutlaması sırasında ve sonrasında yaşananları, diğer partilere bakışını ve daha birçok konuyu görüştü. Partiye emek veren isimlerin aday gösterilmesi gerektiğini vurgulayan Yalçınkaya, özerklik konusundaki fikirlerini de ayrıntılarıyla aktardı.

Kendinizi tanıtır mısınız?

1975 Van Çaldıran doğumluyum. 1998’den beri İzmit’te ikamet ediyorum. İnşaat işiyle uğraşıyorum. Evli ve 3 çocuk babasıyım. 1999’da HADEP üyeliğiyle siyasete girdim. Daha sonra DEHAP döneminde İzmit ilçe başkanlığı yaptım. DEHAP’tan sonra DTP’de bir dönem il yöneticiliği (sayman) yaptım. DTP’de bir dönem de disiplin kurulu başkanlığı yaptım. Ardından BDP döneminde iki dönem iş saymanlığı yaptım. Şu anda da HDP’nin Genel Merkez delegesiyim. Son olarak HDP’den milletvekili aday adayı oldum.

Neden aday oldunuz, Kocaeli’de neler yapmayı planlıyorsunuz?

‘EMEK ÖN PLANA ÇIKMALI’

HDP hareketinin içinde emeği olan arkadaşların ön plana çıkması ve genç arkadaşlarıma da örnek olmak için milletvekili aday adayı oldum. Yerelle ilgili ise adayların yerelde emek verenlerden seçilmesi taraftarıyım. Ben de bu partide 1999’dan beri çalışıyorum ve bu çalışmalarımı ve birikimini HDP projesini anlatmak için aday adayı oldum.

İlimizde büyük bir coşkuyla kutlanan Nevruz Bayramı ile ilgili izlenimleriniz nelerdir?

‘BU HABERLER ZARAR VERİR’

2015 Newrozu’nda yerel basın çok kötü bir sınav verdi. Kürt halk önderine ve Kürt halkına gerçekten de büyük hakaret edildi. Bu Kocaeli basınına hiç yakışmadı. Ağır bir eleştiriyle gazetelerinde yazıp çizenleri de kınıyorum. Eğer Türkiye halkları, bugün gerçekten çözüm sürecine bir katkı sunmak istiyorlarsa bu tür yazılar barışa zarar verir. Bu eski zihniyetin hiçbir yararı yok.

HDP Kocaeli’den milletvekili çıkarırsa nasıl bir strateji izleyecek, Meclise gidecek milletvekilinin Kocaeli halkına ne gibi hizmetler yapmayı düşünüyorsunuz?

‘SİSTEM SORUNU DÜZELMEDİKÇE KİMSE BİR ŞEY ÇÖZEMEZ’

Bizim sorunumuz aslında sadece Kocaeli ile ilgili değil. Türkiye genelinde sistem sorunu var. Bu sorun düzelmedikçe bir vekilin tek başına ‘Ben herhangi bir ilde şunu şunu yaparım’ demesinin altı boştur. HDP bir projedir, bu proje sadece Türkiye’ye değil Ortadoğu’ya da örnek olacak bir projedir. Projenin meyvelerini Ortadoğu halkları da yiyecektir. HDP’nin amacı tüzüğünde de belirtildiği gibi Türkiye’de var olan sistem ülkedeki sorunlarını çözebilecek düzeyde değil. Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek birleştirici bir sistemdir özerklik. Örneğin Kocaeli, Yalova, Adapazarı ve Bursa özerk olursa bu özerkliğin bir parlamentosu olacak. Bu özerklik içinde seçilen milletvekilleri yerel sorunlarını Ankara’ya götürmeden yerel parlamentoda halkın katılımıyla da daha hızlı çözebilecek.

Sizce Kocaeli’nin en büyük sorunu nedir?

‘ÖZERK’ ÇÖZÜMLER

Kocaeli’nin en büyük sorunu, çarpık yapılaşma ve sanayinin kent merkezine kurulması yani yerleşim bölgeleri ile iç içe olmasıdır. Türkiye’de en kirli hava özellikle fabrikaların fazla olması sebebiyle Kocaeli’de tespit edilmiştir. Çoğu fabrika da filtre takmadığı ve hava kirliliğinin önüne geçemediği için her geçen gün zehirleniyoruz. Buna en güzel örnek de Dilovası ilçesidir. Eğer özerklik gelirse illerin valilerini halk seçecek. Bu sorunlar halkla beraber çözülebilecek sorunlardır. Sivil toplum örgütleri, yerel dinamikler özeklikle kentte söz sahibi olacaklardır. Örneğin bir mahallede çocuk parkı yapılacaksa buna ancak Mahalle Meclisleri karar verecek.

Kocaeli Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin takdir ettiğiniz veya etmediğiniz çalışmaları var mı?

‘RANTIN FAYDASI OLMAZ’

Belediye doğru bir çalışma yapsa bile kentteki çarpık yapılaşma ve diğer sorunlardan dolayı çalışmalar halk adına yararlı olmuyor. Mesela yol çalışması yapılıyor kent altüst oluyor. Eğer bir bölgede yapılan çalışmayı halka sormuyorsan ne kadar doğru bir çalışma ise de sonucu büyük yanlışlar doğuruyor. Belediyeler, ne yapıyorsa rant üzerine yaptığı için halka hizmet etme anlamı taşımıyor.

Kendinizi listenin kaçıncı sırasında görüyorsunuz?

ADAY ADAYLARI PROJEMİZİ AKTARACAK GÜÇTE

Kendimi listenin en başında da en sonunda da görüyorum. Her aday adayının gönlünde birinci sıra vardır. Ama takdir edersiniz ki HDP projesi, geniş kapsamlı olduğu için bu dönem adayların belirlenmesi Genel Merkez başta olmak üzere sivil toplum örgütleri ve HDP’ye yakın olan kurumlarla kesinleşecek. Birinci sırada kim yer alırsa HDP projesini taşıyabilecek güçtedir. Bu yüzden hangi aday adayı arkadaşım listede birinci sırada yer alırsa HDP’yi temsil edebilecek kabiliyette olduğunu düşünüyorum.

Partinize aday adaylığı ile ilgili neler söyleyeceksiniz?

‘ADAY, HAREKETİN İÇİNDEN GELMELİ’

Listenin oluşturulması sırasında bu projeyi en iyi şekilde temsil edebilecek bu hareketin içinde yıllarca siyaset yapmış hareketi bilen aday adaylarının ilk sıralarda aday gösterilmesi HDP’nin geleceği açısından da önemli bir artı olur. Yarın hem halka hem de parlamentoya projeyi anlatabilecek bir aday HDP’yi bu ilde listenin en başında temsil etmeli. Listeyi oluşturacak komisyonun bu durumları mutlaka göz önünde bulunduracağını inanıyorum. Aday adaylarımızın her dilden, her ırktan, her renkten ve çevreden olması HDP projesinin ne kadar geniş ve her kesime hitap ettiğinin sonucudur.

Barajı aşar mısınız, eğer aşarsanız yüzde kaç oy alırsınız?

‘HEDEFİMİZ YÜZDE 12-15 ARASINDA’

Barajı sorunsuz bir şekilde aşacağımıza inanıyorum. Yüzde 12-15 arasında oy alacağımızı düşünüyorum. İki buçuk aylık seçim sürecinde HDP’nin baraj sorunu olmadığını kendimizi, projemizi Türkiye halklarına iyi anlatabilirsek daha da çok oy alacağımızı düşünüyorum. HDP Türkiye’deki ezilen halkların ve inançların bir araya gelebileceğini bir projedir. Kocaeli’de de aynı yüzdelerle barajı aşacağımıza inanıyorum. HDP rüzgarı böyle devam ederse Kocaeli’de bu oyu alma şansımız çok yüksek.

Bugünkü siyasi tabloyu, iktidarı ve sorunlara yaklaşımı kısaca değerlendirir misiniz?

‘ÇÖZÜM ÜRETEN PARTİ YOK’

Bugün Türkiye’nin sorunlarını çözebilecek bir parti yok. Yüz yıllık sorunları bugüne kadar getiren sistem partileri ve AKP, CHP ve MHP’nin Türkiye’de kangrenleşmiş Kürt, Alevi, işçi, kadın hakları sorunu veya diğer sorunları çözeceğine inanmıyorum. Bu üç parti de halkları değil hakları da değil sadece kendileri, kendi sistemleri ve devleti nasıl koruyacaklarının peşindeler. Onun içindir ki halkların sorununu bu partiler çözemez. Örneği de yüzyıldır gelen sorunlar. Hep aynı zihniyet ülkeyi yönetti. Onun için HDP, Türkiye için bir şanstır. HDP’nin her çevrede desteklenmesi gerektiğini, sistem partilerine bugüne kadar oy veren halkımız ve halklarımız bu dönem HDP’yi destekleyeceğini düşünüyorum.

ÇAĞDAŞ KOCAELİ

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums