TSKnın Cerablus harekâtı başladı

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriyenin Halep kentine bağlı IŞİDin kontrolündeki Cerablus bölgesine yönelik harekât başlatıldı

TSKnın Cerablus harekâtı başladı
24.08.2016 - 08:59
2057

 ürk Silahlı Kuvvetleri (TSK) Müşterek Özel Görev Kuvveti ve koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı IŞİD'in kontrolündeki Cerablus bölgesine yönelik harekât başlatıldı. Başbakanlık'tan yapılan açıklamada "Cerablus'un terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla harekât başlatılmıştır" dendi. TSK, unsurlarınca saat 04.00 sıralarında başlayan harekâtla, Cerablus bölgesindeki IŞİD'e yoğun top atışları yapıldı. Kolalisyon güçlerinin hava desteği sağladığı belirtilirken, AA da Türk savaş uçaklarının bölgedeki DAEŞ hedeflerini bombaladığı bilgisini geçti. Askeri kaynaklardan alınan bilgiye göre, Suriye'ye kara harekatı başlamış değil, geçit açma çalışmaları sürüyor, bir grup  özel kuvvetleri unsurları ise, sınır bölgesinden sızma harekatıyla Suriye topraklarına girdi. Asker kaynaklar, zırhlı birliklerin Suriye sınırının sıfır nokrasına yaklaşmasının ardından tankların hudut emniyeti için yer değiştirdiğini belirtti.

CNN Türk'e bağlanan muhabir Kenan Şener, "Kalabalık piyade birliklerinin geçebilmesi için iş makineleri geçit açma çalışması yapıyor" dedi. Reuters'e konuşan bir Türk yetkilinin ise "Bir grup Türk askeri Suriye'ye girdi" dediği belirtildi. Doğan Haber Ajansı'nın (DHA) geçtiği görüntülerde sınıra yakın bölgede iş makineleri ve tanklar bekliyor. Askeri kaynaklar Suriye'de yapılan harekât hakkında "Hedef, Suriye'nin toprak bütünlüğü korumak ve sınır güvenliğini sağlamak" ifadelerini kullandı.

Askeri kaynaklar, Cerablus operasyonu kapsamında IŞİD hedeflerini 1 saat 45 dakika boyunca topçu ateşiyle vurulduğu bildirdi.Kaynaklara göre, 63 hedefe 224 atım yapıldı. Ardından da Türk savaş uçakları Cerablus'ta IŞİD hedeflerini bombaladığı ileri sürüldü. 

 AA operasyonun hedeflerine dair olarak "Sınırın terör örgütlerinden temizlenmesi ve hudut güvenliğinin artırılmasına katkı sağlanarak, aynı zamanda Suriye'nin toprak bütünlüğünün öncelenmesi ve desteklenmesi planlanıyor. Söz konusu harekat sayesinde yeni göç dalgalarının önlenmesi, bölgedeki sivil halka insani yardımların ulaştırılması ve bölgenin terörist unsurlardan arındırılması hedefleniyor" ifadelerini kullandı. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü (BYEGM) de Cerablus'a operasyon başlatıldığı duyurdu.

 

Askeri kaynaklar: Şu anda bir kara harekatı başlamış değil

Askeri kaynaklar tarafından başlatılan askeri harekatın amacının sınır güvenliğini sağlamak, IŞİD ile mücadele kapsamında Koalisyon güçlerine destek vermek ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü sağlamak olduğu belirtildi.

Askeri harekat kapsamında ilk olarak saat 04:00 sıralarından TOPÇU ve ÇNRA atışları başlatıldı, saat 04:05'de daha önceden belirlenmiş belli noktalardan geçiş için iş makineleri geçitler açılmaya başlandı, saat 05:45'te TOPÇU ve ÇNRA atışları sona erdi. Bu atışlar sonucunda tespit edilen toplam 63 hedefe 224 atım yapıldı.

İlk hava harekatının ise saat 06:08'de başladı. saat 06:08, saat 06:10 ve saat 06:30 hava harekatlarının yapıldığı belirtildi. Askeri kaynaklar ayrıca şu an için kara harekatının başlamadığını ve geçit açma faaliyetleri devam ettiğini belirtti.

7.50 itibariyle Hava Kuvvetlerince vurulması planlanan 12 hedeften 11'inin vurulduğu belirtildi.

Esad'ın haberi var mı?

CNN Türk'te canlı yayına bağlanan Posta gazetesi Ankara Temsilcisi Hakan Çelik, Suriye Devlet Başkanı Beşer Esad hakkında "Böyle bir operasyon başladıysa Şam yönetiminin mutlaka haberi vardır" yorumunda bulundu.

ABD Başkan yardımcısı Joe Biden bugün Türkiye'de olacak. Biden, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım ile görüşecek. 

Başbakanlık'tan açıklama

Başbakanlık'tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Türk Silahlı Kuvvetleri, koalisyon hava kuvvetleri tarafından Suriye'nin Halep kentine bağlı Cerablus bölgesine terör örgütü DAEŞ'ten temizlenmesi amacıyla askeri harekat başlatılmıştır."

ÖSO da karadan ilerliyor mu?

Türkiye ve koalisyon güçlerinin harekatıyla eş zamanlı olarak Özgür Suriye Ordusu’nun da harekete geçtiği gelen bilgiler arasında. Resmi olmayan ve teyide muhtaç bilgiler, kara harekatının başladığı yönünde. Özgür Suriye Ordusu unsurlarının Cerablus’a doğru ilerlemeye başladığı belirtiliyor.

BBC ve Al Jezeera'nın iddiasında göre, sınırın Türkiye tarafında yaklaşık 1500 ÖSO üyesi, Cerablus'a girmek için bekliyor. ÖSO üyelerinin beklediği ileri sürülen Türkyurdu köyü, geçtiğimiz günlerde Özel Güvenlik Bölgesi ilan edilen alanın içinde yer alıyor.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da akşam saatlerinde yaptığı açıklamada "Cerablus operasyonu için her türlü desteği sağlayacağız" demişti.

Ayrıntılar geliyor...

Ne olmuştu?

Cerablus, Gaziantep'in Karkamış ilçesinin hemen karşısında yer alıyor. Al Jazeera'nın haberine göre, 6 Ocak 2014 günü IŞİD'in kontrolüne girdi. Bu gelişmenin ardından Karkamış Sınır Kapısı, geliş ve gidişlere kapatılırken, sınır hattında güvenlik önlemleri en üst seviyeye çıkarıldı. Yaklaşık 1 yıl önce PYD'nin Cerablus'a saldıracağı yönündeki haberler üzerine, IŞİD militanları Türkiye sınırının yakınında araziye patlayıcı döşeyip, ilçenin dört bin tarafına da iş makineleriyle hendek kazdı. Uzun süredir sessizliğin hakim olduğu Cerablus'ta, 15 kilometre uzaklıktaki Menbiç'in PYD öncülüğündeki Suriye Demokratik Güçleri'nin eline geçmesinin ardından hareketlilik başladı. Cerablus'un batısından da Türkmenlerin ağırlıkta olduğu Özgür Suriye Ordusu mensupları ilçeye doğru hareket başlattı. Zaman zaman IŞİD ile ÖSO mensupları uzaktan birbirlerine ağır silahlar, roket ve havan atışları yapmaya başladı. Bu sırada Cerablus tarafından atılan havan mermileri zaman zaman sınırı aşarak Türkiye tarafına düştü. Son 4 gün içerisinde Cerablus'tan atılan 10'u aşkın havan mermisi Türkyurdu, Kıvırcık, Karanfil ve ilçe merkezindeki boş arazilere düştü. 

Dün ise Suriye'nin IŞİD kontrolündeki Cerablus kentinden Gaziantep'in Karkamış ilçesine 9 havan mermisi atılmıştı. Ardından ilçede belediye hoparlörlerinden 'evlerden çıkmayın' uyarısı yapılmıştı. Binlerce Karkamışlı'nın ilçeyi terk ettiği aktarıldı. İlçeye havan mermilerinin isabet etmesinin ardından Türk Silahlı Kuvvetleri de, Karkamış'ta konuşlu obüslerle Cerablus'u vurmaya başladı. Öte yandan Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) Cerablus'a operasyon başlatacağını duyurmuştu. 

Karkamış'tan canlı yayın:

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums