Washington Post: Erdoğan ekonomik savaşı kaybetti

Washington Post: Erdoğan ekonomik savaşı kaybetti
10.08.2018 - 12:42
717

 Washington ilişkilerini ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri yorumlayan Washington Post yazarı Matt O’Brien Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik savaşı kaybettiğini savundu.

 Washington ilişkilerini ve Türkiye ekonomisinde yaşanan gelişmeleri yorumlayan Washington Post yazarı Matt O’Brien Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomik savaşı kaybettiğini savundu.

Matt O'Brien'ın Çarşamba günü yayımlanan, "Türkiye'nin tüm gerçekliğe karşı 'ekonomik savaşı” başlıklı yazıda Türk Lirası'nda yaşanan değer kaybından bahsedilerek, Türkiye'nin şu anki politikasının "dünyanın geri kalanını, kendisine 'ekonomik savaş' sürdürmekle suçlamak" olduğu ifade ediliyor.

O'Brien'a göre Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro'nun politikası ile Erdoğan'ın politikası benzer. Her iki lider de yaşanan ülke sorunları için dünyanın geri kalanını suçluyor. Washington Post yazarı, Maduro ve Erdoğan’ın, merkez bankaları üzerinde baskı uyguladıklarını söylüyor.

Erdoğan'ın faiz oranlarını düşük tutmasıyla, enflasyon oranının yüzde 15,9 seviyesine çıktığını belirten O'Brien, ekonomik sıkıntıların tam bir kriz geçirene kadar durmayacağını savunuyor. Türk bankalarının ve şirketlerinin dolar üzerinden çok fazla borçlandığı, bankaların ve şirketlerin, TL'deki hızlı değer kaybıyla borçlarını ödemekte zorlanacağı görüşü dile getiriliyor. Yazıya göre TL'deki değer kaybı ABD'nin yaptırım kararıyla hızlandı.

Erdoğan'ın politikalarının, Türkiye ekonomisi üzerinden olumsuz bir etki oluşturduğunu ifade eden O'Brien, Türkiye'ye yatırım yapmanın artık cazip olmadığını belirtti. TL'deki değer kaybının İran, Venezuela ve Arjantin paralarının değer kaybından daha hızlı olduğu ve birçok kişinin ellerindeki TL'yi bozdurduğunu belirtiyor.

O'Brien, Türkiye'nin faiz oranlarını artırması durumunda enflasyon ve cari açık oranlarının düşeceği görüşünde. Erdoğan'In faize karşı tutumuna dikkat çeken O'Brien, Erdoğan'ın "faiz lobisine" karşı "şeytanın annesi ve babası" olarak yaklaştığını, Merkez Bankası'nın bağımsız bir şekilde hareket edemediğini bu sebeple ekonomik sıkıntıların yaşanmaya devam ettiğini yazdı.

Erdoğan'ın, Merkez Bankası'nın bağımsız kararlar almasına izin vermediği ifade edilerek, Erdoğan'ın yanlış teorileri sonucunda Türk ekonomisinin bu noktaya geldiğini ileri sürülüyor.

O'Brien, "Merkez Bankası'nın bağımsız olması, faiz artırımının yapılması" gibi somut çözümler varken, Erdoğan'ın vatandaşlardan dolar bozdurulması talebinde bulunduğunu hatırlatarak, Türkiye'nin, stoklarının, tahvillerinin ve para değerinin son birkaç yıldır oldukça zor durumda olduğunu savunuyor.

Washington Post yazarı, Erdoğan'ın tüm gerçekliğe karşı "ekonomik savaşı" kaybettiğini belirtiyor.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums