“Siz yalancı medyasınız”

  • 20.01.2017 00:00

Bu öyle yenilir yutulur bir laf değil. Söyleyen de benim, sizin gibi 'normal' insan değil. ABD'nin bugün koltuğuna oturan Başkanı Donald Trump, sağ işaret parmağını sallayarak, tüm dünya televizyonları canlı yayındayken söyledi bu sözü. Kime mi? Dünyanın en büyük haber kanalı, ABD'nin en büyük medya markası CNN editörünün yüzünün ortasına.


Sanırım o editör ve dahi Atlanta'daki CNN Center'daki tüm 'Big Cheff' yöneticiler şaşkınlıkla izledi bu durumu.

“Siz yalancı medyasınız”

“You ara fake news” her ne kadar, “siz yalan habersiniz” gibi sorunlu bir cümle yapısıyla Türkçe'ye çevrilse de, ABD halkı bunun çok sert ve net bir şekilde algıladı. Trump, kızgın yüz ifadesi, gergin işaret parmağı ve tükürür gibi geçici bir bakışla, CNN editörüne, “siz yalancı medyasınız” demek istedi. 'Fake news' yani 'yalan haber' konusu ABD seçimleri boyunca herkesin başının belası olmuştu. Hatırlayın bu konuyu yazmıştım (30.12.2016), yalan haberleri yapanlar Makedonyalı üniversite öğrencileri çıkmıştı. Ancak şimdi Trump, CNN'i aynı kategoriye koydu.

Trump seçim kampanyası boyunca ABD'nin yerleşik düzeni gibi, yerleşik düzeninin medyasıyla da kavga etti. New York Times başta, en büyük medya kuruluşları ve onlarla işbirliği yapan, Robert De Niro gibi Hollywood yıldızları, Trump'ı yerin dibine sokup, oradan hiç çıkartmayacak işler yaptılar. Lakin Trump onlardan daha 'deli' çıktı ve her seferinde çelmeyle düşürüldüğü çukurdan çıktı. Şimdi intikam sırası onda. Hiç elinin ayarı da yok. Önüne gelene, Osmanlı tokadı gibi basıyor fırçayı. “Yalancısın, zavallısın, aptalsın, kabasın...” daha neler neler. Sıra BBC'ye gelecek ya, o da Londra'dan sızlanıyor duruyor: 'CNN'e ayıp edildi'. Kraliçe'nin gözdesi yakında Trump'tan tokadı yedi mi yankısı, Buckingham Sarayı'nın koridorlarında yankılanır. Kibar Kraliçe ne yapacak acaba Trump'ı görünce!

Yerleşik düzenin, yerleşik medyası

Yıllardan beri Batı medyasını, 'yalan, asılsız, manipülatif haber' yapmakla suçlayanların 'hoşafı yağ kesti'. Yani keyiften dört köşeler.

ABD'nin yerleşik statükosuyla neredeyse aynı yatakta uyuyan medya, kendi Başkanlarını 'Rusya ajanı, Rusya'nın şantajına boyun eğen adam' ilan ettiler neredeyse. Bunu da statükonun yıkılmaz kalesi, dünyanın en büyük belası CIA raporlarına dayandırdılar. Eh Trump da çıkıp, bunu 'istihbarat sızdırdı ama yalandı' dedi tabii.

CIA Başkanı John Bernan da, tıpkı Obama gibi, gider ayak bir horozlandı ki sormayın. Seçilmiş başkana posta koyup, Rusya ile yakınlaşmasını ülkenin meşhur 'neyşınıl seküriti'ye (ulusal güvenlik) zarar vermekle suçladı. ABD tarihinde olmuş şey değil. Kennedy de statükoyla kavgalıydı ama kimse adamın yüzüne bağırmadı bunu. Temiz biçimde öldürdüler.

Dünyada yerleşik medya düzeni sarsılıyor

İtalya'da bir taksi şoförü, İtalya medyasının tamamının yalan ve uydurma haber yaptığını, onlar güvenmediğini söyledi bana. Hükümeti değil, muhalefeti destekliyormuş bu yüzden. “Bizim medyamız yalancıdır” deyi verdi, para üstünü verirken.

İngiltere'de Brexit'ten sonra medyaya olan güven diplere doğru inmeye başladı. Meşhur Fransız medyası hayatın gerçekleri ve statükonun baskısıyla arada eziliyor. Alman medyası tam olarak derin devletinin kontrolüne geçti.

Demek o ki, tüm dünyada yerleşik düzenin yerleşik medyasına karşı çok büyük bir tepki var. Gerekçesi ise devleti, statükoyu, kendi çıkarlarını korumak ve yaşatmak adına, yalan haber dahil, her şeyi yapabilecek durumda olmalarıdır.

Buna karşın yeni medya grupları, yeni gazeteler ve televizyonlar çıkmıyor. Sosyal medya araçları bunun yerini alıyor artık. İtalyan taksici, desteklediği partisinin Meclis çalışmalarını Periscope, açıklamalarını Twitter, mitinglerini de Youtube'dan izlediğini söylemişti.

Trump ise tüm açıklamaları kişisel Twitter hesabından bizzat kendisi yapıyor. Sarkastik, sert, acımasız ve imla hatalarıyla dolu açıklamaları, bir anda gündeme oturuyor. Sadece Twitter üzerinden açıklama yapmasını da, bu 'medyaya güvenmiyorum' diye savunuyor.

Türkiye'de de medya eriyor

Türkiye de bu yolda. Geçen yıldan bu yana, günlük yayınlanan 41 ulusal gazete toplamda 1 milyon tiraj kaybetti. Hepsi 3 milyon 150 bin satıyor. Bu rakamın da en az %50'si gerçek değil. Tiraj kaybının en büyük nedeni dijital devrim ama ikinci büyük etken yayın politikasından kaynaklanıyor.

Aynı şekilde bu yayınlara tepki gösteren herkes başka gazete, tv arayışına girmektense, sosyal medyaya yöneliyor. Hatta vatandaşın kendisi mikro gazete çıkartıp, haber ajansı kurup, televizyon yayınları yapmaya başladı bile.

Amerika ya da Avrupa'da medya gruplarının hakimiyeti ve gücü her geçen gün azalıyor. Tekelleşme, sansür, yönlendirme, manipülasyon yapmak artık çok kolaylaştığı gibi, gerçeğin ortaya çıkması da o kadar hızlı oluyor. Medya düzeni bu şekilde devam etmeyecek kesinlikle.

Bence çok keyifli bir döneme giriyoruz. Trump'tan bahsediyorum. Düşünsenize koca CNN'nin suratının ortasına, 'sen yalancısın, sen sahtekarsın' deyiveriyor. Bunu, ifrit olduğu herkese yaptığında ortamı hayal edin. Adam ABD Başkanı, “sen de cahilsin, kabasın” diyemezsin ki.

Sizce de keyifli değil mi bunu izlemek.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums