PKK, TAK'ı bu sefer sadece uyardı

  • 25.09.2011 00:00

 Ankara'daki bombalı saldırıyı üstlenen TAK'ın eylem çizgisini kabul etmediğini açıklayan PKK, örgütü sivillere zarar vermeyen eylemler yapmaya çağırdı.

KUZEY IRAK GÜNCESİ 

Kim ne dedi? Ne yaptı? Ne anlama geliyor? 



16 EYLÜL 2011 SAAT: 16.00 

ANKARA 

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, önceki gün New York’ta yaptığı açıklamada PKK’ya karşı operasyonların örgüt silah bırakıncaya kadar süreceğini söyledi. PKK’ya karşı İran ile istihbarat paylaşımının olduğunu belirten Erdoğan, örgüte karşı iki ülkenin ortak adımlar atacağını kaydetti. Erdoğan, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile yaptığı görüşmeye ilişkin olarak Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu’nun Talabani ile yaptığı görüşmeyi hatırlatarak “O görüşmeler çerçevesinde bundan sonraki süreçte de aynı şekilde mücadelemizin devam edeceği noktasında herhangi bir ayrılık söz konusu değildir. Aynı mutabakat içinde biz bu mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi. 
Sınır ötesi operasyonların devam edeceğini vurgulayan Erdoğan, “Sizin bir istediğiniz oldu mu Talabani'den?” sorusuna, “Bizim söylediğimiz şeyler, bugüne kadar olan konulardır. Bunun birincisi silah bırakma olayıdır ve bu silah bırakma konusunda terör örgütü eğer bu işi başarabilirse zaten operasyonların da biliyorsunuz bu bitmesi anlamına gelir ki terör inanıyorum ki minimize olacaktır” yanıtını verdi. 

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu dün yaptığı açıklamada PKK ile mücadelede hükümetin girişimlerinin başarısız olduğunu söyledi. Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: “Yeni bir politika izliyorlar, öyle anlaşılıyor. İran ile ortak operasyon yapacaklar. Yani 1990’ların başına yeniden dönüp özel güvenlik güçleri yetiştirecekler. Silahla bu işin çözülemeyeceğini öteden beri söylemiştim. Siyaset kurumunun terörü sonlandırma konusunda politika, çözüm üretmesi lazım. Bu konuda gerekirse bütün siyasi partilerin, kamuoyunun desteğini almak gerekiyor. Eğer böyle bir adım atılırsa CHP olarak her türlü desteği vermeye hazırız.” 

PKK 
KCK, TAK’ın Ankara saldırısı ile HPG’nin Siirt’te 4 kadının ölümüne yol açan eylemiyle ilgili dün bir açıklama yaptı. Fırat Haber Ajansı’nın dünkü haberine göre “hükümetin uygulamaları karşısında tahrik olarak kontrolsüz eylem geliştiren TAK’ın mücadele tarzının yanlış” olduğuna işaret edilen açıklamada şöyle denildi: “KCK veya PKK olarak, TAK yapısıyla hiçbir örgütsel bağımız bulunmamaktadır. Bazıları istediği kadar tersini iddia etsin ama gerçek budur. TAK’ın Ankara’daki eylemini onaylamadığımız gibi, TAK örgütünün bu eylemi üstlendiği açıklamasında belirttiği tarzda eylemlerin sürdürüleceğini çok sakıncalı görüyor, halklarımıza zarar vereceğini belirtiyoruz. TAK yapısını da eğer gerçekten özgürlük mücadelesine hizmet etmek istiyorsa, bu tür eylemleri değil, sivillere zarar vermeyen mücadele tarzlarını esas almaya çağırıyoruz.” 
Siirt’teki eylemde “büyük bir zaafın” olduğunu, suç teşkil eden bu tür yaklaşımların yargılanacağı belirtilen KCK açıklamasında tüm birimler daha dikkatli planlama yapmaya çağrılarak “Aksi takdirde yanlış uygulamalardan ilgili komutanlıkların sorumlu tutulacaktır” denildi. 

GELİŞMELER NEYE İŞARET EDİYOR 
Başbakan Erdoğan’ın açıklamaları, Ankara’nın PKK’ya karşı ittifakının sürdüğünü gösteriyor. Diğer bir ifadeyle Erdoğan, Bölgesel Kürt Yönetimi’nin arabuluculuğuyla PKK/PJAK ile Tahran yönetimi arasında görüşmelerin şimdilik İran’ın Kandil operasyonlarını durdurmuş olmasının Tahran’ın PKK’ya karşı Ankara ile birlikte hareket etmesini engellemeyeceğine işaret ediyor. Kılıçdaroğlu, PKK’nın silahsız yöntemlerle etkisiz hale getirilmesine partisinin destek vereceğini ima ediyor. 
PKK’nın açıklaması 23 Eylül tarihli “PKK’nın canına TAK diyecek mi?” başlıklı Kuzey Irak Güncesi’nde işaret edildiği gibi örgütün TAK ile arasında ne kadar mesafe olduğunu göstermeyi hedefliyor. 

PKK, bir kere daha TAK ile örgütsel birliğinin olmadığını vurgularken, Ankara’da olduğu gibi sivillere yönelik eylemlere kesin olarak karşı olduğunu, bu eylemlerin kendi davalarına hizmet etmeyeceğini açık olarak ifade ediyor. Bununla birlikte 31 Ekim 2011’de Taksim’de polis minibüsüne yönelik intihar saldırısının ardından yaptığı gibi “Bir daha yaparsanız hesap sorarız” tonunda kesin bir tavır almıyor. 

PKK’nın tepkisinin bu düzeyde kalmasının ardında savaş koşullarında kendi çizgisine yakın bir gücü uygun eylem çizgisine çekmeye çabasının yattığı fark ediliyor. 
Yine de bu açıklamadan sonra TAK’ın sivillere yönelik eylemlerine devam etmesi halinde PKK’nın kamplarında eğitim imkânı sağladığı örgüte kesin tavır almaktan kaçınamayacağı da fark ediliyor. 
Diğer bir ifadeyle PKK’nın TAK sınavı, devam ediyor.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Yorumlar (1)

  • Hrac Madooglu
    Hrac Madooglu
    19.12.2014 20:55

    Hirsizlik yapmasaydiniz kardesim. Hem hirsizlik yaptiniz hem de dosyalari kapattiniz. Sizi defsire edenlerden de hesap sorma, intikam alma derdine dustunuz. Simdi de dis basin bu gercekleri yaziyor diye kiziyorsunuz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums