CHP ve HDP de ittifak yapacaklar mı?

  • 22.02.2018 00:00

 16 Nisan’da yapılan ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin kabulüyle sonuçlanan referandumun çok önemli ve demokrasi açısından pozitif sonuçlarından birisinin daha dün itibarıyla belirginleştiğini gördük. Bahsettiğimiz tabii ki AK Parti ve MHP arasındaki seçim ittifakı, yani Cumhur İttifakı…

Konuyla ilgili 26 maddelik yasa teklifi Meclis başkanlığına sunuldu. Böylelikle gündeme damgasını da vurmuş oldu.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin en pozitif yönlerinden birisi olarak, koalisyonlardan farklı şekilde, siyasi partilerin seçim sonrası değil, öncesinde ittifak yapmalarına olanak tanıyan yasak da kalkmış olacak.

Bu seçmene karşı dürüst ve tutarlı olmanın bir gereği olduğu kadar, ülkeyi belirsizlikten ve öngörülebilir olmaktan uzaklaştıran bir demokratik reform olacaktır. Her şey vatandaşın önünde şeffaf bir şekilde seçimlerden önce tamamlanacak, böylelikle her oy doğru adresine ulaşabilecektir.

Seçim barajı yüzde 10 olarak kalmakla birlikte, ittifak yapan partilerin toplam oyları ittifak yapan her parti için geçerli olacağından, temsil noktasında çok değerli bir reform daha yapılmış oluyor. Yani ittifaka giren çok küçük bir parti dahi, aldığı oy oranı mertebesinde temsil edilmiş olacak. Hiçbir oy ziyan edilmemiş olacak.

İttifak yapan partiler, parti olarak pusulada yer sahibi olacak. Seçmen kendi partisine oy basabileceği gibi, hatadan veya tercih nedeniyle ortak bölgelere basılan mühürlerle kullanılan oy miktarı, partilerin aldıkları oy oranına göre partilere dağıtılacak.

Gerçekten de her açıdan demokrasinin ve millet iradesinin önünü açan bir adımla karşı karşıyayız.

Burada CHP ve HDP’nin tavrı da önemli olacaktır. Gönül ister ki, baraj sorunu yaşayacağa benzer HDP de CHP ile ittifak yapsın. Bu seçmenlere karşı da bir yükümlülük. Çünkü zaten bu iki parti neredeyse tek parti gibi hareket etmekte, Meclis’te bunu sergilemektedir. CHP’nin birçok vekili, İstanbul İl Başkanı ve PM’ye seçilen üyelere bakıldığında, zihin dünyalarında HDP’den daha çok HDP’li gözükmektedirler. O zaman bu derin muhabbet neden bu yasa tasarısının verdiği imkânla resmiyete dökülmesin ki?

Umarız, CHP ve HDP de bu konuda şeffaf davranır ve aklın gereği olarak seçim ittifakına gider. Böylelikle CHP ve HDP’li seçmenler de neye, kime oy verdiklerini çok daha net biçimde görür ve aldanmış olmazlar.

Her halükarda demokrasinin güçlendiği, seçmen iradesinin önündeki engellerin kaldırıldığı çok önemli bir adım daha atıldı.

Ülkemize hayırlı olsun.

Yorum Yap

Yorum yazarak yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan yorumlardan Marmara Yerel Haber (www.marmarayerelhaber.com) hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums