Kadın liderler virüse aman vermedi

Kadın liderler virüse aman vermedi
16.04.2020 - 07:33
914

 Koronavirüs salgınında hepsi kadın liderler tarafından yönetilen Almanya, İzlanda, Finlandiya, Norveç, Tayvan, Hong Kong, Danimarka ve Yeni Zelanda diğer devletlere kıyasla başarılı sonuçlar almalarıyla dikkat çekiyor. Popülizm yerine hızlı, akılcı ve sağduyulu önlemleri benimseyen bu ülkeler bunun sonucunu aldı.

 Salgınla boğuşan dünyada sekiz ülke var ki hem ekonomik olarak gelişmiş hem de koronavirüsle mücadelede diğer devletlere göre oldukça başarılılar. Daha da önemlisi bu ülkelerin hepsinin kadın liderler tarafından yönetilmeleri. Kovid-19 ile mücadelede popülist politikalar yerine akılcı ve sağduyulu önlemleri benimseyen bu ülkelerin başında Çin’e coğrafi ve kültürel olarak yakınlığıyla bilinen ada ülkesi Tayvan yer alıyor. 

Çin’in birçok şehrine her gün yüzlerce uçuş gerçekleşen bu ülkede şimdiye kadar 400 civarında vaka görülürken, salgın sebebiyle sadece 6 kişi hayatını kaybetti.
Yaklaşık 24 milyon nüfuslu Tayvan’ın Devlet Başkanı Tsai Ing-Wen, ocak ayında koronavirüsün yayılmaya başladığı ilk dönemlerde 124 farklı önlem alarak ülke çapında karantina ilan etti. Karantina sürecinde hiçbir okul yurdu, hastane ve kamu binası kullanılmazken, vatandaşların da kurallara sıkı sıkıya uyması sonrası salgın daha başlamadan sona erdi. Ing Wen şu anda Avrupa ve Amerika’ya 10 milyon maske gönderiyor. 

7.5 milyon nüfuslu bir şehir devlet olan Çin’e bağlı Hong Kong Özerk Bölgesi de, Kovid-19 ile mücadelesindeki başarısıyla ön plana çıkıyor. Her gün binlerce Çinlinin akın ettiği Hong Kong’da Devlet Başkanı Carrie Lam’in sıkı tedbirleri sayesinde ülkede bugüne kadar 1000’i aşkın vaka görülürken, salgın kaynaklı ölü sayısı sadece 4 oldu.
Hong Kong, salgın sonrası ülkeye günübirlik giriş yapan Çinlilerin vizelerini askıya aldı ve okulları hemen tatil etti. Ülkede kısmi sokağa çıkma yasağı uygulandı ve maskesiz dışarıda gezmek yasaklandı. Hong Kong’da maske takmadan dışarı çıkanlar bekçiler ve halk tarafından hemen uyarılıyor.
 Avrupa’da koronavirüsle mücadelede şüphesiz en başarılı olan ülkelerin başında 83 milyon nüfusuyla Almanya geliyor. Başbakan Angela Merkel, salgının hemen başında hastalığın oldukça tehlikeli olduğunu belirterek, bu virüsün ülkenin en az yüzde 70’ine bulaşacağını açıklamıştı. Almanya’da vaka sayısı 130 bini geçse de koronavirüs kaynaklı 3 bin 500’e yakın can kaybı sayısı, Avrupa’da hastalığın hızla yayıldığı İtalya, Fransa, İspanya ve İngiltere gibi nüfusu fazla ülkelerin 5’te biri kadar oldu. Almanya bunun yanında İtalya ve Fransa’dan hastaları kabul ederek tedavi masraflarını da üstleniyor.

34 yaşındaki genç Başbakan Sanna Marin’in yönettiği Finlandiya’da bugüne kadar 3000’i aşkın koronavirüs vakası görülürken, can kaybı ise sadece 64. Bu başarının en büyük nedenlerinden biri de genç Başbakan Marin’in internetin oldukça yaygın olduğu ülkede sosyal medya fenomenlerini kullanarak başlattığı farkındalık kampanyası oldu. Finlandiya’da ‘influencer’ denilen internet ünlülerinin, Kovid-19 sebebiyle başlattığı kampanya kısa sürede 7’den 77’ye tüm ülkede yayıldı ve salgının yayılma hızını bir anda düşürdü. Daha önceden evlerinden dışarı çıkan ve sosyal mesafe kurallarına uymayan halk, kendini evlerinde karantinaya aldı.

 Avrupa’nın en uzak kara parçası İzlanda’yı 2017 Kasım’ından beri kadın Başbakan Katrin Jakobsdottir yönetiyor. 360 bin nüfusa sahip İzlanda’da gerçekleşen ölüm sayısı çift haneli rakamlara henüz ulaşmadı. Jakobsdottir ülkeye acil bir şekilde test kitleri getirileceğini açıklayarak, bu testlerin tüm vatandaşlara ücretsiz olacağını duyurdu. Ülkenin nüfusu oranlandığı zaman rakamlar İzlanda’nın, Güney Kore’nin 5 katı oranda koronavirüs testi yaptığını ortaya koyuyor. Ülkede akıllı telefon uygulaması üzerinden yapılan izleme sistemi sayesinde, semptom gösteren bir kişi yaşı ne olursa olsun hemen karantina altına alınarak hastalığın yayılmasının önüne geçiliyor.
 Dünyanın refah seviyesi en yüksek ülkelerinden biri olan Norveç’i, 2013 yılından bu yana kadın Başbakan Erna Solberg yönetiyor. Solberg ülkede ilginç bir kampanya başlatarak bir anda gündemi koronavirüsle mücadeleye çekti. 59 yaşındaki kadın başbakan, 3 dakikalık bir basın konferansı düzenledi ve bu konferansa yetişkinlerin girmesini yasaklayarak sadece çocukları davet etti. Çocukların salgınla ilgili sorularını tek tek yanıtlayan Solberg bu hareketiyle bir anda Kovid-19’u ülke gündemine çekmeyi başardı. Solberg, salgından oldukça korktuğunu dile getirerek halkı salgın konusunda bilinçlendirmeyi başardı.

 5,6 milyon nüfusu olan Danimarka’da Başbakan Mette Frederiksen’in 3 dakikalık halka seslenişi ülkede oldukça ses getirmiş, ülkede okullar kamu kurumları, lokanta, kafe ve barlar geçici süreliğine kapatılmıştı. Ülkede bugüne kadar karantina ve sosyal mesafe kurallarına sıkı sıkıya uyuldu ve vaka ve ölü sayısı da bir anda düşüş gösterdi. 
 Yeni Zelanda’nın kadın Başbakanı Jacinda Ardern ülkede Müslümanlara yönelik gerçekleşen terör saldırısında gösterdiği liderlik ruhu ve dayanışma ile tüm dünyanın ve özellikle İslam ülkelerinin takdirini kazanmıştı. Yeni Zelanda, koronavirüs sebebiyle tüm ülkenin karantinaya alındığı ilk devletlerden biri oldu. Ülkede en başından beri en yüksek seviyede karantina kuralları uygulandı. 2017 Ekim ayından beri hükümetin lideri olan 39 yaşındaki Ardern karantina ilan ettiği zaman ülkede sadece 9 can kaybı bulunuyordu. Salgının başladığı ilk dönemlerden beri ülkeye yurt dışından gelen herkese zorunlu olarak 14 günlük ev karantinası uygulandı. 

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums