ILOdan, “İş yerlerinde şiddet ve tacizin sona erdirilmesi” sözleşmesi

ILOdan, “İş yerlerinde şiddet ve tacizin sona erdirilmesi” sözleşmesi
13.06.2019 - 11:03
654

 Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) belgelerine göre, dünya genelinde 800 milyon kadın her gün şiddetin farklı biçimlerini yaşıyor. Fiziksel saldırıdan sözlü şiddete, kabadayılık ve tehditten cinsel tacize kadar her türlü şiddet iş yerinde karşımıza çıkıyor. Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO), 100. yılında ağırlıklı olarak kadın işçiler için devrim niteliğinde bir sözleşmeye imza atmaya hazırlanıyor. ILO, 10-21 Haziran tarihleri arasında devam eden bu yılki konferansta “İş yerlerinde şiddet ve tacizin sona erdirilmesi” sözleşmesini konferans delegasyonunun onayına sunuyor. Sözleşme son hazırlıkları tamamlandıktan sonra 21 Haziran’da üye devletlerin onayına sunulacak.

Cumhuriyet'ten Olcay Büyüktaş'ın haberine göre ITUC’un hazırladığı dokümanlarda “İşyerinde şiddete ve tacize son vermek için kaybedecek bir dakikamız bile yok” deniliyor. ILO’nun ve küresel sendikaların yaptığı çalışmalara ve Birleşik Metal İş sendikası uzmanı Nuran Gülenç’in ILO dokümanlarından, çalışma raporlarından derlediği verilere göre, işyerinde sözlü ya da fiili cinsel taciz, istismar ve şiddete maruz kalan kadın emekçi sayısı son derece yüksek. 

Şiddetten ve tacizden esas olarak kadınlar etkileniyor ama erkekler de şiddet görüyor. Ayrımcı ve ırkçı politikalar şiddeti körüklüyor. Özel veya kamu sektörü, kadrolu veya taşeron fark etmeksizin bütün işçiler şiddetten ve tacizden etkileniyor. İstisnasız bütün sektörlerde şiddet yaşanıyor. Ama taşımacılık, sağlık, sosyal hizmetler, turizm, medya, eğlence, tarım ve ev işleri gibi sektörlerde çalışanlar daha çok etkileniyor.

ABD’den Güney Afrika’ya milyonlarca kadın cinsel istismara maruz kalıyor. Güney Afrika’da yapılan bir çalışmaya göre, kadınların yüzde 77’si hayatlarının bir döneminde cinsel taciz yaşadıklarını söylüyor. Doğu Afrika çiftliklerinde çalışan kadınların yüzde 89’u, Kenya’da yüzde 90’ı cinsel istismar mağduru. En büyük mağduriyet çiçek kesme sektöründe Afrika’da görülüyor. 2002’de Japonya’da işçilerin yüzde 45.2’si psikolojik tacize maruz kalırken, 2018’de ABD’de 36 milyondan fazla kişi hayatları boyunca iş yerinde istismar edici davranışa maruz kaldığını anlattı.

Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums