8 tıp fakültesinin akademik kadrosu yok

8 tıp fakültesinin akademik kadrosu yok
1.09.2020 - 08:11
2446

  ÖSYM verilerine göre, 8 tıp fakültesinde hiç akademik kadro olmadığı, 2 tanesinde ise öğretim üyesi kadrosunun yetersiz olduğu ortaya çıktı. Bu yetersizliğe rağmen dün Samsun'a ikinci bir tıp fakültesi kurulması dikkat çekti. Konuyu değerlendiren Türk Tabipler Birliği Merkez Kurulu Üyesi Samet Mengüç, "Nitelik yerine nicel kaygılar güdüldüğü için çok sayıda fakülte açılıyor. Böyle olunca da sağlık hizmetinde aksamalar yaşanmaya başlıyor. Yurttaşlar gittikleri hastaneden, doktordan memnun kalmıyor, güven duymuyor" dedi.

 Üniversitelerdeki eğitim kadrosunun niteliği tartışma konusu olurken, bunlara birde tıp fakültelerindeki akademik kadronun yetersizliği eklendi. Türkiye üniversitelerinde görevli 70’in üzerinde rektörün, bilimsel üretim yerine ‘tweet’ atmakla yetindiği ortaya çıkmıştı. Bunlara ek olarak da 10 tıp fakültesinden 8'inde hiç akademik kadro bulunmazken, 2'sinde ise eğitim kadrosunun yetersiz olduğu öğrenildi.

 Birgün'den Mustafa Kömüş'ün haberine göre, üniversitelerin geldiği hali özetleyen bir tablo daha ÖSYM’nin verileriyle açığa çıktı. 2020 YKS tercih kılavuzunda yer alan bilgilere göre 8 tıp fakültesinde akademisyen kadrosu bulunmuyor. Bir fakültede yalnızca tek akademisyen yer alırken bir fakültede ise 4 akademisyen bulunuyor.

80’i devlet 31’i vakıf üniversitesine bağlı olmak üzere tercih yapılabilen 111 tıp fakültesinin 10’unda yeterli akademik kadro yok. Bu fakültelere 2020 YKS’de 550 öğrenci yerleşti. ÖSYM verilerine göre bu fakülteler ile akademisyen ve yerleşen öğrenci sayıları şöyle:

♦ Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 1; öğrenci 30
♦ Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 40
♦ Kırklareli Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 30
♦ Malatya Turgut Özal Üniversitesi Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 80
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Trabzon Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Erzurum Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi İzmir Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bursa Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Adana Tıp Fakültesi: Akademisyen 0; öğrenci 60
♦ Sağlık Bilimleri Üniversitesi Hamidiye Uluslararası Tıp Fakültesi: Akademisyen 4; öğrenci 70

"İNSANLARA GÖSTERİŞ YAPMAK İÇİN HER YERE OKUL AÇIYORLAR"

Konuyu değerlendiren Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Üyesi Dr. Samet Mengüç tıp fakültelerinin sayılarının fazla olduğuna dikkat çekti. Mengüç şunları söyledi: “Bu kadar fazla tıp fakültesi açılmasının hiçbir bilimsel karşılığı yok. Tıp fakültesinin bir altyapısı, laboratuvarları, akademik yeterliliği olmalı. Ancak açalım bir bina, verelim ilanı, alalım öğrenciyi şeklinde yürütüldüğü için süreç tabi ki nitelik de düşüyor. Zaten bir vakıf açan yanına bir de tıp fakültesi konduruyor. Bu tabii ki iktidarın ekonomik ve politik kaygılarından yapılıyor. İnsanlara gösteriş yapmak için her yere okul açıyorlar, tıp fakültesi açıyorlar. Nitelik yerine nicel kaygılar güdüyorlar. Böyle olunca da sağlık hizmetinde aksamalar yaşanmaya başlıyor. Yurttaşlar gittikleri hastaneden, doktordan aldıkları hizmetten memnun kalmıyor, güven duymuyor. Böylece daha fazla hastaneye gitmeye daha fazla doktora görünmeye ihtiyaç duyuyorlar. Böylece sağlık hizmeti üzerine kurulan ekonomik çarkın istedikleri gibi dönmesini de sağlıyorlar."

"CİDDİ BEDELLER ÖDEYECEĞİZ"

Hekimlik mesleğinin para için tercih edilmeyeceğini aktaran Mengüç şu ifadeleri kullandı: “Son zamanlarda da hekimliğin ekonomik kaygılarla daha çok tercih edilmeye başladığını da görüyoruz. Hekimlik para için yapılacak bir şey değil, ticaret çok geniş bir alan başka işler yapılabilir. Hekimlik sevilerek yapılacak bir iş. Popülist, nitelikten yoksun, nicel rakamlar üzerinden politikalar güdülüyor ve bunun ceremesini tüm toplum olarak çekiyoruz. Ve gittikçe daha ciddi bedeller ödeyeceğiz.”

YENİ BİR FAKÜLTE DAHA

Sayılarının fazla olması nedeniyle eleştiri alan tıp fakültelerine bir yenisi daha eklendi. Resmi Gazetede dün yayımlanan karara göre Samsun Üniversitesi’nde tıp fakültesi kuruldu. Karara göre ayrıca KTO-Karatay Üniversitesi’nde de lisansüstü eğitim enstitüsü kuruldu. Tıp fakültelerinin sayısı böylece 112’ye yükseldi.

 
 
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums