Vakalarda asıl düşüş ne zaman olacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladı

Türkiye'de hızla artışa geçen koronavirüs vakaları geçtiğimiz günlerde 60 bini aştı. Kısmi kapanmalar etkisini gösterdi dün açıklanan verilere göre 49 bin kişinin testi pozitif çıktı. 'Vakalarda asıl düşüş ne zaman görülecek?' sorusunun cevabı herkes tarafından merak edilirken Bilim Kurulu üyesinden kritik bir açıklama geldi.

Vakalarda asıl düşüş ne zaman olacak? Bilim Kurulu üyesi açıkladı
24.04.2021 - 16:01
921

 Sağlık Bakanlığı Toplumda Salgın Yönetimi Bilim Kurulu üyesi, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın da son açıklamasıyla dikkati çektiği vaka artış ivmesindeki düşüşü ve yeni tip koronavirüsün (Kovid-19) yeni ortaya çıkan Hindistan mutasyonunu değerlendirdi.

Milliyet gazetesinin haberine göre iki farklı dönemdeki vaka görülme hızları arasındaki farka baktıklarını ve buna ivme adını verdiklerini belirten Odabaş, geçen hafta içindeki ivmede bir önceki haftaya göre bir azalma söz konusu olduğunu vurguladı.

'ASIL DÜŞÜŞÜ GELECEK HAFTA GÖRECEĞİZ'

Bu hafta ile bir önceki hafta arasındaki farkın şu anda açılmaya başladığını kaydeden Odabaş, “Yani vaka sayıları düşmeye başladı. Ancak benim kişisel fikrim, asıl düşmeyi gelecek hafta göreceğiz. Kuluçka süresi nedeniyle 10 günlük periyotlarla yansıyor” dedi.

'DAHA GÜÇLÜ ÖNLEMLER HÜKÜMETİN KAÇINILMAZ GÖREVİ'

Şu andaki tedbirlerle geçen yılın kasım ayındaki düşüşün sağlanamadığını belirten Odabaş, “tam kapanma” tedbiri olasılığına ilişkin soruya, şu yanıtı verdi:

“Cumhurbaşkanı da söylemişti; ‘İki haftalık kısmi kapanma, ondan sonrasında da yeterli azalma olmazsa tam kapanma ya da daha sert önlemler’ diye ifade etmişti. Şu anda, esnek çalışma ödeneklerinin tekrar gündeme gelmiş olmasını, bu sektörlere yönelik de bazı sınırlamaların olacağı yönünde bir niyet göstergesi olarak okuyorum. Açıkçası hükümet, bir anda tam kapanma noktasında, aşı tedarikini önceledi diye düşünüyorum. Kapandığınız zaman, aşılarınızı hızlı bir şekilde yapmanız lazım ki açıldığınızda bağışıklık düzeyini yükseltmiş olun, bir işe yarasın. Aşı tedariki sürecini de eş zamanlı olarak yürütmeye çalışıyorlar. O nedenle büyük olasılıkla kısmi kapanma uygulandı. Vaka sayılarında kasım ayındaki gibi güçlü bir düşüş olmadığı takdirde, daha güçlü önlemleri alması hükümetin kaçınılmaz bir görevi.”

 

'BU BİR SAVAŞ'
 
Prof. Dr. Deniz Çalışkan Odabaş, Türkiye’de her gün 350 kişinin hayatını kaybettiğine işaret ederek  şunları söyledi:

“10 günde 3 bin 500 kişi. Vakalarımız, 50-59 bin bandına kaydı. Hükümet de bireyler de salgınla mücadelede önlemleri güçlendirerek almak zorunda. Yoksa virüs bizi yenecek. Bu bir savaş. Sürekli mutasyona uğruyor, bize karşı silah geliştiriyor. Biz hep aynı yöntemle gidersek onun gücüne karşılık veremeyiz.

Tam kapanma noktasında hükümetimiz bu kararı aldığı noktada, vatandaş olarak da tam kapanma önlemlerine evimizde de uymamız gerekiyor. Uymadığımız taktirde ne olacak? 14 gün içerisinde evdeki bireyler farklı zamanlarda enfekte olacak, açılma olduğunda evlerde halen enfeksiyonu geçiren bireyler olacak. Onlar açıldığında tekrar hastalık alevlenecek.”

TÜRKİYE'DE SON DURUM

23 Nisan Cuma gününün verilerine göre 302 bin 91 testin daha yapılmasıyla toplam test sayısı 45 milyon 342 bin 795’e ulaştı. Dün semptom gösteren 3 bin 89 hastayla birlikte 49 bin 438 yeni vaka tespit edildi, toplam vaka sayısı 4 milyon 550 bin 820’ye çıktı. Can kaybı da 343 artarak 37 bin 672’ye yükseldi.


Editör: N. Cingirt
Hack Forum Hacker Forum Hack Forumu Warez Forumu Hacker Sitesi Hacking Forum illegal forum illegal forum sitesi warez scriptler nulled forum crack forumu hacking forumu illegal hack forumu hacking forums